Blog plný úžasných článků o mně.

Půst

23. 4. 2014 14:50
Rubrika: Nezařazené | Štítky: půst

Pod slovem půst si může každý představit něco jiného. Podle mě je půst jeden nebo více dnů, kdy nejím a piji pouze vodu. Takový půst jsem kdysi držíval z náboženských důvodů, později jsem ho zmírnil. Mé náboženské zanícení dávno polevilo, přesto jsem si nedávno jednodenní půst opět zkusil. Bylo to po jednom nestřídmém dni, kdy mě, jako už mnohokrát před tím, tlačilo břicho od přemíry dobrého jídla a na mysl mi přišlo: "Mám já tohle zapotřebí?" Mé tělo volalo po odpočinku od neustálého trávení.


Následující den jsem tedy přijímal pouze kohoutkovou vodu. Je třeba říci, že pokud s tímto režimem předem počítám, tělo se připraví a já pak nemám takový hlad, jaký by bylo možno čekat. Nakonec, voda není tak špatné pití a člověk na ni během půstu často dostane chuť. První problém nastal, když jsem této situaci nepřizpůsobil svůj denní program a začal jsem normálně pracovat. Brzy jsem byl podrážděný a nemohl jsem se soustředit, každý zvuk mě rozptyloval. Porada pro mě byla utrpením. Nakonec jsem odešel domů s tím, že práci dodělám v klidu večer. Takže poučení zní: Na půst si vyhraďte klidný den, třeba sobotu nebo neděli. Odpočívejte při něm, tělo vám stejně těžší práci nedovolí.

Další nepříjemný aspekt půstu je bolení hlavy. To se dostavilo odpoledne a přetrvávalo až do rána dalšího dne. Zkusil jsem ji zmírnit panadolem, ale pomohlo to pramálo. Bolest je prý způsobena tím, že se při půstu tělo detoxikuje, protože tráví tukovou tkáň, ve které jsou uložené toxické zplodiny. Jinde jsem se dočetl, že je bolest způsobena trávením nánosů v tlustém střevě a že tím pádem proti ní může pomoci klystýr. Nezkoušel jsem. (Zatím.) Detoxikace je tedy prvním pozitivním účinkem takového půstu. Podpoří jí dostatečný příjem tekutin.

Někdo radí před půstem a po něm jíst méně, ale podle mé zkušenosti to přinejmenším v případě jednodenního nejezení není potřeba.

Dalším kladným efektem je vyšší vnímavost k vlastnímu tělu. Když se po půstu přejíte, a to nejen bezprostředně po něm, cítíte to silněji. Myslíte mnohem více na to, co vaše tělo snese a co ne. Jíte jen tedy, když máte opravdu hlad. Jsou třeba lidé, kteří lidé přemýšlejí stylem: „Je potřeba to sníst.“ Půst vás naučí, že lépe mít špatné svědomí z jídla, které se zkazilo, než z pocitu, že jste se přejedli, je vám špatně a nemůžete nic dělat. Přehodnotíte názor na to, co vaše tělo potřebuje a co ne. Já jsem na příklad (po několika letech) spontánně přestal pít kafe. Prostě už na něj ráno nemám chuť. Naučil jsem se užít si nejen pocit nasycení, ale i pocit klidného žaludku, kdy tělo není zaměstnáno trávením – příjemnou pohodu a lehkost.

S tím souvisí třetí benefit – půst vás vrací k sobě. Pro některé lidi je jídlo univerzálním útočištěm a přejídáním se snaží sytit úplně jiné potřeby. K zajídání svých problémů má alespoň občas sklon asi každý. Při půstu není kam utéct. To, co bylo potlačeno, se vrací, problémy žádají skutečné řešení. Den postu je dlouhý, takže je dost času na přemýšlení. Někdy přijdou přínosné myšlenky až ve dnech následujících. Půst může být příležitostí pro blahodárnou životní změnu. Mě půst naučil věnovat větší pozornost všemu, co právě dělám. Netrávit svůj den v představách, ale vnímat přítomnost. I když přiznávám, že je to běh na dlouhou trať.

Půst skončil, druhý den jsem si dal k snídani mazanec a bylo to moc příjemné. Po půstu chutná všechno lépe. Snad už jen kvůli tomu si půst časem zopakuju.

Zobrazeno 1512×

Komentáře

Rejwi

"Mé náboženské zanícení dávno polevilo..." tato věta se mi nelíbí.

Li-dunka

Moc hezký článek, zkusím to taky. A myslím, že nebudu jedinná. :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio